Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Σχετικά με τα κινητά τηλέφωνα στα σχολεία

Σχετικά με τα κινητά τηλέφωνα στα σχολεία

Την έντονη αντίδραση των μαθητών έχει προκαλέσει η απαγόρευση της χρήσης κινητών τηλεφώνων, οι οποίοι σε αρκετά σχολεία ζήτησαν να μην επιτρέπεται ούτε στους καθηγητές να τα χρησιμοποιούν εντός των σχολείων.
Για το ζήτημα μίλησε η Κύπρια Επίτροπος για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Λ. Κουρσουμπά, η οποία μελέτησε το θέμα και κατέληξε ότι δεν μπορεί να απαγορευθεί πλήρως το κινητό τηλέφωνο στους μαθητές. 
Η Επίτροπος επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι « φωτογράφιση/βιντεοσκόπηση ή ηχογράφηση μαθητών και εκπαιδευτικών χωρίς την προηγούμενη συγκατάθεσή τους ή εν αγνοία τους και η καθ’ οιονδήποτε χρήση του υλικού αυτού συνιστά παραβίαση της προσωπικής και ιδιωτικής ζωής, παράνομη διακίνηση προσωπικών δεδομένων και, ενδεχομένως, ποινικό αδίκημα».
Η Επίτροπος τόνισε ότι τέτοιες ενέργειες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο της πολιτικής που αφορά στην αντιμετώπιση και πρόληψη της νεανικής παραβατικότητας, παρόλα αυτά, όπως τόνισε το γεγονός ότι ορισμένοι μαθητές παρανομούν δεν αποτελεί δικαιολογία για την καθολική απαγόρευση της χρήσης κινητών.
Κατά συνέπεια, τέτοιες ενέργειες από μαθητές θα πρέπει να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο της πολιτικής που αφορά την αντιμετώπιση και πρόληψη της νεανικής παραβατικότητας στο χώρο του σχολείου. Ωστόσο, το ότι ορισμένοι παρανομούν κάνοντας κακή χρήση των κινητών τους τηλεφώνων δεν μπορεί να αποτελέσει επαρκή δικαιολογία για την πλήρη απαγόρευση των κινητών τηλεφώνων στα σχολεία.” Πάντως, η Επίτροπος καθ΄όσον αφορά στη δημοτική εκπαίδευση καταλήγει οτι : 
«Ενδείκνυται η απαγόρευση χρήσης κινητών τηλεφώνων από παιδιά στη διάρκεια του σχολικού ωραρίου. Αυτό κρίνω ότι εξυπηρετεί το συμφέρον των ίδιων των παιδιών και το δικαίωμά τους να απολαμβάνουν ένα υγιές και ασφαλές περιβάλλον. Η ίδια αρχή επιβάλλει, οι εκπαιδευτικοί της Δημοτικής Εκπαίδευσης να περιορίσουν στο ελάχιστο τη χρήση του κινητού τους τηλεφώνου κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου και ενώ βρίσκονται κοντά σε παιδιά. Εννοείται ότι, θα πρέπει, επίσης, να ισχύσει η πλήρης απαγόρευση χρήσης του κινητού από εκπαιδευτικούς κατά τη διάρκεια του μαθήματος», τονίσθηκε από την επίτροπο.
Ωστόσο θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι τα παιδιά θα μπορούν να έχουν τη δυνατότητα επικοινωνίας με τους γονείς τους, ενόσω βρίσκονται στο σχολείο «με την εγκατάσταση καρτοτηλεφώνων και, σε έκτατες περιπτώσεις, με τη χρήση του υπηρεσιακού τηλεφώνου». 
Σε ότι αφορά στη μεταφορά του κινητού στο σχολείο από παιδιά που φοιτούν στο Δημοτικό, η Επίτροπος θεωρεί ότι η απαγόρευση της δεν εξυπηρετεί, κατ’ ανάγκη, το συμφέρον του παιδιού, καθώς πολλά παιδιά χρησιμοποιούν, αναγκαστικά το κινητό ως μέσο επικοινωνίας με τους γονείς ή τους νόμιμους κηδεμόνες τους, μετά το πέρας του ωρολογίου προγράμματος και προτού επιστρέψουν στο σπίτι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου